if you want to impress, you should bake bread!

You may think I’m crazy! The entire afternoon doing the bread: knead the dough until the gluten structure is created, sit for leaven for a lot of hours, and finally bake for some more hours. In conclusion, a lot of effort for a simple bread, you may think! Although I think that the baker’s work (professional or not) is awesome, this time I brought a super easy recipe!

If I said that it will take only 5 minutes, you still think that this is not for you?? Now, you don’t believe me, right? I’m not saying that, they are! Is the homemade bread revolution!

I will share you the wheat bread masterpiece! After this, you can play with another flours, I’m doing that 😉

Mix with a spatula all the ingredients: 6 1/2 cups of all purpose wheat flour, 1 1/2 tablespoon of dry yeast, 1 1/2 tablespoon of coarse salt and 3 cups of water at room temperature. Sit for 2h to rise. The dough can be used right after the initial 2 hour, but it is much easier to handle when it is chilled. So, just cover the bowl with plastic wrap and put on the fridge and you can use over the next two weeks, ready for you anytime.  The flavor will deepen over that time, developing sourdough characteristics.

Pull a piece out, with some flour in your hands, form a ball. Let the dough rest for at least 40 minutes. Cut the loaf on the top with slashes.

About the baking, you can either use a bake sheet (don’t forget to put also a tray with some water) or a Pyrex round casserole (with a lid). Either way you have to preheat the oven (450ºF) with the sheet+tray with water or Pyrex inside. I usually use the Pyrex system so I cook for 3o min with the top, and more 2omin without the top.

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I love bread ❤

Look so beautiful! My grandma would be very proud of me!

JB*

Vocês devem pensar que estou louca,né? Passar uma tarde inteira a fazer pão: amassar, levedar, cozer? Pois, mas quando vim para aqui para os states foi uma das coisas que mais senti saudades: do pão e de um expresso como deve ser 🙂 Portanto, tive que por mãos à obra! Embora ache que o trabalho dos padeiros (profissionais ou não!) seja espectacular, desta vez trago uma receita bem simples.

Se eu vos disser que demora apenas 5min? Mesmo assim acham que não é para vocês? Pois, não acreditam, né? Mas não sou eu que digo, são eles. A revolução do pão-feito-em-casa está aí!

De seguida apresento-vos a receita base para o pão de trigo. A partir daqui podem ir experimentando com outras farinhas, eu estou a tentar isso! Aliás, estou a tentar fazer broa..mas tá mais dificil 😉

Eu adoro pão ❤

Está tão bonitinho,não está? Eu acho que a minha avó ficaria muito orgulhosa de mim!

JB*


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14 thoughts on “if you want to impress, you should bake bread!

  1. uauuu! Eu tambem adoro fazer pão, na bimby, ahahh =) estas no US uauauuuuu quero TANTO ir aí!!! not only NY, all the states!!! *

    Eu na fase shirley…ahhah =) good times!

    • pois..isto por aqui tá a ser uma aventura.Foi uma das razões que decidi fazer o blog: para dar a conhecer um pouco mais sobre os states. Em breve vou publicar as minhas viagens,vais adorar! 😉

  2. De facto o pão parece estar uma delícia!!!! Com uma manteiguinha derretida… Espectacular! É claro que a avó caná ficaria orgulhosa de ti! Tens o gene dela (o de fazer pão)! hehehe!

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